Recre-Arts is een kunstatelier bestaande uit vrijwilligers en werd gesticht in 1987 en bestaat dus reeds 35 jaar. Het collectief heeft momenteel 25 leden en de gemiddelde leeftijd is 76 jaar. Naast samen kunst creëren, gaan ze soms ook samen naar een een tentoonstelling. In 2023 was dit naar de internationale aquarelexpo in Luik. Wilfried Oscé, voorzitter van Recre-Arts, geeft wat duiding bij de werking en de expo.

Hoe is jullie vereniging ontstaan?

Wilfried: Na een kunsttentoonstelling in het recreatiecentrum in Itterbeek in 1987, besliste toenmalige directeur Piet Walravens om een kunstatelier te starten. Herman Elsier, kunstschilder uit Beersel en toen al begeleider van een atelier in Sint- Genesius-Rode, werd aangesteld om alles  in goede banen te leiden. Hij vond ook de naam Recre Arts en ontwierp het logo.

Met maar twee leden in het eerste jaar, kende het atelier een moeilijke start. Maar dankzij de goede reputatie van Herman groeide het ledenaantal gestaag tot 15. Na het overlijden van Herman in 1995, nam Jean Vanderveken de leiding over, en onder zijn stimulans steeg het aantal leden tot 20. In 2005 gaf Jean de fakkel door aan Suzanne Verhoeven, die het atelier met succes begeleidt, met een groeiend aantal leden en steeds kwalitatief werk als bewijs. Dit in een aangename sfeer van vriendschap en erkenning, met de jaarlijkse expo als kers op de taart.

Kan je iets meer vertellen over jullie werking? 

Wilfried: Bij ons kunnen alle teken- en schildertechnieken gebruikt worden, zoals potlood, inkt, houtskool, bister, collages, olieverf, aquarel, acryl enz Dit op doek , papier , karton enz..  Suzanne Verhoeven of Hendrik Degreef zorgen voor twee demo’s per maand. Ieder lid is vrij om mee te doen of niet en iedere kunstenaar mag zelf beslissen wat hij maakt.

Waar en wanneer komen jullie samen?

Wilfried: Wekelijks op dinsdagnamiddag van 13u tot 16u in het ABK van Westrand. We nemen pauzes tijdens de schoolvakanties. 

Welk gevoel krijgen jullie als jullie samenkomen?

Wilfried: Iedereen is enthousiast en er heerst een heel fijne familiale sfeer. Dit veroorzaakt een positieve invloed op de vele schitterende werken die er ter plaatse gecreëerd en gemaakt worden. 

Waarom is tentoonstellen belangrijk voor jullie?

Wilfried: De jaarlijkse tentoonstelling is  steeds een doel om nieuwe knappe schilderijen te laten bewonderen aan derden.