Interview: Griet en Els ihkv week van de vrijwilliger

 

Tekst: Annelies Desmet
Foto's: Jean-Paul Vandenabeele

Op de foto: Lutgarde Cochez, Agnes Thiels, Griet Maesen en Els De Boeck

Elk jaar opnieuw zetten we onze vrijwilligers in de bloemetjes. Zij zijn van onschatbare waarde, want zij werken mee aan de cultuurbeleving van ons publiek. Vandaag vragen we 2 deurdiensten naar hun ervaring als vrijwilliger voor Westrand.

 

 

Griet Maesen

"Ik ben een trouwe vrijwilliger die me volledig inzet en ik draag een groot hart naar cultuur toe maar ik wil wel dat het voor iedereen veilig blijft in Coronatijden." 

Hoe lang ben je al vrijwilliger in Dilbeek?

Ik startte mijn vrijwilligers-engagement in de vroege jaartjes via de plaatselijke Chiro, groeide verder door naar gewestwerking, verbond en zelfs tot Chiro Nationaal in de Tito-commissie. In Dilbeek engageerde ik me jaren voor de Gezinsbond te Bodegem en het 11-11-11 ontbijt. Een 7-tal jaren geleden engageerde ik me voor deurdiensten in het toenmalige CC Westrand via een tip van een vriendin die dit ook deed. Voor mij de ideale combinatie tussen sociaal contact en cultuur. Beide maken een belangrijk deel uit van mijn leven. Mijn engagement is dan ook met het nodige plichtsbewustzijn, er wordt op je gerekend.


Wat betekent het om deurdienst te zijn voor Westrand?

De verwelkoming aan de balie, de briefing door de programmater en de erkenning voor ons engagement, maken het voor mij aangenaam. De vrijheid bewust te kunnen kiezen hoeveel deurdiensten je wenst te doen en voor welke voorstellingen je kiest, zorgen voor een win-win. Een dik halfuurtje voor de voorstelling aanwezig zijn, info verstrekken, tickets scannen, zaaldeuren openen en sluiten en dan meegenieten van de voorstelling, hoe zalig is dat niet:)


Ben je ook betrokken bij de werking of het aanbod? 

In juni komen we met alle vrijwilligers samen om informatie en ideeën rond de deurdiensten uit te werken. We hebben een aanspreekpunt wat ik erg belangrijk vind en er wordt naar ons geluisterd.  
Ook in Coronatijden worden we voldoende geïnformeerd en is ons engagement en verantwoordelijkheid nog groter, wat ik fijn vind.

Waarom zou je het aanraden aan anderen? 

Ik kan dit engagement enkel maar aanraden aan elkeen die cultuur in haar/zijn hart draagt. Ik hoop dit nog jaren te mogen/kunnen doen.

 

 

Els De Boeck

"Ik vind het vooral tof om naar heel wat voorstellingen te kunnen gaan, waar ik normaal niet zou naartoe gaan. Het is een aangename taak, zonder veel inspanning eigenlijk."

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger in Dilbeek?

Dat is van september 2020. Ik ben dus maar heel pril ingestapt in de deurdienstwerking van het cultuurcentrum. Ik doe dit ook in de Plomblom in Ninove waar er een kleinere ploeg actief is. Ik was heel verwonderd op het eerste overleg met de vrijwilligers van Westrand, want dat is echt een grote ploeg. Als bezoeker sta je daar eigenlijk niet bij stil. 

Wat is jouw motivatie om vrijwilliger te zijn voor Westrand?

De combinatie van iets nuttigs doen voor de gemeenschap maar ook om mezelf te verplichten om meer naar voorstellingen te gaan. Doordat ik mij engageer voor deze taken, kom ik ook meer buiten. Ik wil ook graag nieuwe mensen ontmoeten en ik ga ervan uit dat het cultuurcentrum vooral interessante mensen aantrekt. Daarnaast ontdek ik op deze manier ook heel wat nieuwe dingen op gebied van cultuur. Ik probeer dan ook te kiezen voor minder voordehand liggende voorstellingen, die ik niet meteen zou kiezen als gewone toeschouwer. 

Haal je voldoening uit deze opdrachten?

Voldoening is een groot woord voor het werk dat ik doe. Ik moet toch maar gewoon tickets scannen aan de deuren, het is niet dat ik bepaalde kwestbare groepen vooruit help. Begrijp me niet verkeerd, het is een hele fijne vrijtijdsbesteding voor mezelf omdat ik een inkijk krijg in de culturele wereld. Maar met vluchtelingen werken of pleegzorg geeft denk ik meer voldoening maar is momenteel niet te combineren met mjn gezin.

Wat houdt jouw takenpakket in als deurdienst?

In Coronatijd worden de Covid save tickets gescand bij de ingang van het gebouw en daarnaast scannen wij de tickets aan de deuren van de theaterzaal. We beantwoorden de vragen van de bezoekers zoals: hoe lang duurt de voorstelling, is er een pauze enz.. Tijdens de voorstelling springen wij natuurlijk ook in als een bezoeker onwel wordt of er een ander probleem zou zijn. Bij familievoorstellingen is er vaak ook wat omkadering en bij de familiedagen is er ook meestal catering of het begeleiden van kinderen bij knutselmomenten. 

Waarom zou je het aanraden aan anderen? 

Het is heel fijn om ergens te helpen of om nuttig te zijn. Op die manier kan ik ook mensen ontmoeten en blijf ik niet in mijn zetel zitten. Ik vind het vooral tof om naar heel wat voorstellingen te kunnen gaan, waar ik normaal niet zou naartoe gaan. Het is een aangename taak, zonder veel inspanning eigenlijk. Je bent drie kwartier op voorhand aanwezig, maar vanaf de deuren opengaan, heb je eigenlijk maar een kwartiertje werk. In ruil krijg je een plaats in de voorstelling. Dat is echt een win-win voor mij. 

Heb je veel contact met de andere vrijwilligers? 

Er zijn elk jaar een paar vaste momenten waarop de vrijwilligers samen komen, zoals de jaarlijkse seizoensbriefing of een bedankingsmoment in de week vande vrijwilliger. Na elke voorstelling kan je ook iets gaan drinken met de vrijwilligersploeg en wat napraten over de voorstelling. Helaas was er ook Corona, en hadden mensen hier minder nood aan of waren de beperkingen erg streng. Het is ook een grote ploeg waardoor ik bij elke voorstelling eigenlijk met andere mensen samenwerk.  Ik kijk er echt wel naar uit om een 'gewoon' seizoen mee te maken.  

Ook interesse?

Ben je na het lezen van dit artikel ook helemaal klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan als vrijwilliger voor het cultuurcentrum? 

Ontdek hier alle functies binnen de gemeente Dilbeek: www.dilbeek.be/vrijwilligers

Stel je kandidaat via: vrijwilligers.westrand.be 

Meer info: annelies.desmet@westrand.be