Thema's en visie 50 jaar Westrand

In het feestjaar staan drie thema’s centraal: ontmoeting, architectuur en inspiratie.

Visie

Een visie in beton gebeiteld. Vijftig jaar geleden schreef Philip Vergels, toenmalig burgemeester van Dilbeek, in het programmablaadje van het openingsfestival van Westrand (in standaard Nederlands van de jaren ’70): 

De opening van het ontmoetingscentrum betekent de afsluiting van een vijf jaar lange periode van plannen en bouwen. Het is meteen ook de start voor de werking van het Centrum. Een werking die alleen door allen kan gebeuren. Het Centrum staat te uwer beschikking. Aan U het te gebruiken.

In het eerste beton deden wij deze tekst gieten: “Het is een opgave voor elke inwoner van de Westrand dit Centrum te maken tot een ware plaats van ontmoeting.” Laten wij samen deze opdracht vervullen.. en er mee beginnen vanaf de opening. Tot binnen kort.. in het Ontmoetingscentrum.

Thema's

In het feestjaar staan drie thema’s centraal: ontmoeting, architectuur en inspiratie.

Ontmoeten zit in het Westrand-DNA. Niet alleen gegraveerd in de muur aan de zij-ingang, maar ook in de volledige werking vervat. Ontmoeting in alle vormen: ontmoetingen met en tussen artiesten, ontmoetingen met het publiek en ontmoetingen met verenigingen en organisaties allerhande. Daar willen we ook in het feestjaar voluit voor gaan met verschillende projecten: de vrienden van Westrand en de 50 VIPS. 

Het gebouw Westrand wordt onmiskenbaar geroemd in tal van architectuurpublicaties. Graag zetten we deze architectuurparel dan ook ten volle in de kijker met onder andere een lezing door doctoraatsstudente Laura Lievevrouw, met rondleidingen, een expo en een podcast. 

Laat je inspireren door het gouden aanbod, alsook door het project ’Binnenstebuiten en Buitenstebinnen‘: samen met partners en verenigingen werken we een verfrissend programma uit in een reeks events: Westrand opent, Westrand klinkt, Westrand feest, Westrand danst, Westrand inspireert, Westrand verhaalt, Westrand verbeeldt, Westrand bemint, Westrand wandelt en Westrand viert. 

Westrand inspireerde al artiesten en kunstenaars. Het resultaat hiervan brengen we in een overzichtsexpo. Westrand inspireert wordt ook een debatavond of twee in samenwerking met Cult! en de Hogeschool Brussel.