Interview Springplank

 

Tekst: Marc De Coster en Lise Alexander

Na Zennetoer (een regionale muziekwedstrijd) wou de regiowerking van cultuur- en gemeenschapscentra opnieuw de kans geven aan jongeren om zich te ontplooien. Dit keer kiest de organisatie voor drie trajecten. Muziek, Dans en Theater. Voor elk van deze trajecten zijn een aantal jongeren gekozen uit de audities om te werken naar een toonmment in het voorjaar van 2024. We gaan op bezoek bij één van de deelnemers, Mailyne Pao (muziek), en bij de coach van dans, Nina Plantefève-Castryck.

 


Mailyne Pao

Wat is dat project springplank eigenlijk?

Mailyne: “Het is een project dat jongeren uit de regio hun passie met elkaar laat delen. Het geeft ook de kans om het daarna aan de rest van de wereld te laten zien. Bij mij is dat muziek en meer bepaald zang. In de gekozen kandidaten zijn we nu met 5 jongeren in de muziekgroep. Maar zo bestaat er ook een groepje die met dans bezig is en een groep met performance.”

Hoe verliep de auditie om eraan mee te doen?

Mailyne: “Ik was best wel onzeker toen ik op auditie kwam in CC ’t Vondel in Halle. Maar de leuke sfeer en de geruststellende coach Lady Blaxx deden mij daar onmiddellijk goed voelen. Ik had mij trouwens niet zelf ingeschreven. Dat had mijn tante gedaan. En toen ik dus gebeld werd om deel yr nemen wist ik nog niet eens welk project Springplank was. Mijn tante zei dat ze me inschreef omdat ze wist dat ik dat nooit zelf zou doen. Ik ben dan ook met haar en mijn mama naar de auditie gestapt. Ik zong er ‘No Time To Die’ van Billie Eilish. We waren dan ook super blij, en de tante trots, dat ik daarna gekozen was om aan het project deel te nemen.

En dan gingen jullie op weekend en leerde je ook je coach beter kennen?

Mailyne: “Ja, ik kende Lady Blaxx eigenlijk vooraf niet echt. Ik had in filmpjes van haar direct gezien dat het een straffe madam is en dat bleek ook meteen op weekend. Je vertrekt met totaal vreemden en na het weekend heb je nieuwe vrienden en ben je al een beetje meer zelfzeker geworden. Dat komt door de ‘amazing vibe’ op dat weekend. We hebben ons daar echt geamuseerd. Lady Blaxx is echt geweldig. Heel direct, ze daagt je uit, draait niet rond de pot en steunt je helemaal.”

En wat volgt er nu nog?

Mailyne: “We zitten nu regelmatig samen met de coach. Ik ben een eigen nummer aan het maken. Ik mag trouwens binnenkort ook backing vocal zijn op een optreden in AB van mijn coach. Dat vind ik al best spannend. Binnenkort is er dan een terugkomdag met de drie groepen. Dan zullen we van elkaar nog eens zien waar we al staan. Ik kijk er enorm naar uit. En dan ergens in de lente zijn er per groep toonmomenten voor het grote publiek in de regio. Best spannend allemaal maar wel super ‘exiting’. Ik vind het echt een avontuur die springplank en we zijn nog niet eens aan het einde.”

Bedankt en veel succes op de podia in de regio binnenkort.

Bedankt 😊

 


Nina Plantefève-Castryck

Nina Plantefève-Castryck studeerde aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen en danste met professionele hedendaagse dansgezelschappen zoals; Tanzcompanie Giessen, Conny Janssen,  Korzo Theater Den haag,... De laatste jaren richt ze zich meer op eigen choreografieën en dit jaar is ze coach bij het nieuwe regioproject SPRINGPLANK. 

Op zaterdag 27 april staan de dansers Mélanie, Lentl, Faye en Febe van Springplank op het podium van Westrand tijdens WESTRAND DANST. Nina maakte samen met hen een choreografie over zelfontwikkeling en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

Hoe kwam je op dit thema?

Nina: “We hebben aan de start van het Springplank traject erg veel gepraat over thema’s die momenteel belangrijk zijn in het leven van Mélanie, Lentl, Faye en Febe. Jongeren staan tegenwoordig voor enorm veel keuzes, uitdagingen en veranderingen terwijl ze soms liever in het hier en nu willen zijn zonder aan al het resterende te moeten denken. Er is een constante druk om steeds zo sterk mogelijk te zijn. Toch ontdekten we dat die ‘struggles’ nodig zijn om onszelf te kunnen ontplooien en bepaalde doelen te bereiken. We need the downs to go back up!”

Ligt de choreografie volledig vast of zijn er momenten waarop de improvisatie het overneemt?

Nina: “De choreografie ligt op bepaalde delen vast maar er zijn ook momenten waarbij de structuur vast ligt maar de dans echt in het moment wordt gemaakt.”

Waar haal je jouw inspiratie?

Nina: “Mijn inspiratie komt voornamelijk vanuit de dansers zelf, uit hun beweging, creatieve expressie en kwaliteiten. Daarop probeer ik dan verder te creëren vanuit mijn perspectief, ervaringen en lichaamstaal.”

Naast deze voorstelling ben je ook in de weer met het maken van een nieuwe voorstelling “Het is wat het is” met je artistieke werking Flowingmoves, die professionele dans/theater voorstellingen maakt met kinderen voor kinderen. Waarom kies je ervoor om te werken met kinderen en jongeren?

Nina: “Ik vind het zeer interessant om met kinderen en jongeren te werken aan de artistieke vertaling van thema’s die spelen in hun leven. Daarbovenop wil ik hen een plek bieden waar ze zich vrij voelen om zich te uiten, waarin ze kunnen onderzoeken wat dans voor hen betekent en hoe ze zich kunnen uiten door middel van bewegingstaal. Op het podium staan en een verhaal brengen waar ze zelf aan hebben meegewerkt bevordert hun zelfvertrouwen en hun creativiteit.”

Wat hoop je het publiek mee te geven met de voorstelling “No rain, no flowers

Nina: “Zonder regen kunnen er geen bloemen bloeien… Samen met de dansers wil ik graag meegeven dat de uitdagingen die we tegenkomen ook een positieve impact hebben op wie we worden als persoon.  We willen benadrukken dat uitdagingen en moeilijkheden essentieel zijn voor het groeien en bloeien van schoonheid, je reis naar persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van doelen. Pas als je door het donker gaat kom je in het licht terecht… “

 

De coach voor theater is Luc Nuyens, hij is ook geen onbekende in Westrand. Lees, bekijk of beluister zijn interview in onze blog: 

 

Benieuwd naar meer?

Springplank toonmoment MUZIEK: vrijdag 26 april 2024 20:00 - De Ploter Ternat

Springplank toonmoment DANS: zaterdag 27 april 2024 20:30 - Westrand Dilbeek

Springplank toonmoment THEATER: Zondag 26 mei 2024 – 20:00 - GC de Boesdaalhoeve