#terugblik

 

Dit was de Zomer van 2022 

De zomer van 2022 was droog, warm en gezellig. Vrije Tijd Dilbeek organiseerde zomercafé's, Zomeravonden, een openluchtvoorstellingen en eindigde met de openmonumentendag. 

Hier een verslag van het zomeraanbod in woord en beeld. 

Het zomerprogramma maakt deel uit van De Zomer van Dilbeek, bekijk hier de aftermovie: 

De Zomeravonden van Westrand 

Tijdens de Zomeravonden van Westrand gaan we steeds op zoek naar dat ‘tikkeltje’ meer of dat ‘tikkeltje’ anders. Tussen de bomen aan de scoutslokalen Alena kon je komen genieten van lekker eten en muziek. De locatie was gezellig aangekleed, verschillende lokale bieren stonden koud en er was ook de mogelijkheid om een eigen kampeerstoeltje of picknick met gevulde frigobox mee te brengen. Verschillende generaties maakten hier gretig gebruik van en hebben hun picknickdekentje uitgespreid. 

Op de eerste zomeravond stond The Fortunate Few op het podium. Een Dilbeekse 5-koppige popband die in 2012 werd geboren. Ze brachten funky ritmes, poppy oorwurmen, meeslepende arrangementen en een ijzersterke zang. Na de verplichte corona winterslaap ontwaakte de band met een pak métier, veel goesting en vooral een klets nieuw materiaal. Het concert eindigde met enkele akoestische nummers tussen het publiek. 

Het Blauwe uur

De tweede zomeravond vond plaats in de kerk van Bodegem in samenwerking met Musica@Parola onder de naam Het Blauwe Uur. We trokken opnieuw de kaart van de gezelligheid en staken honderden kaarsjes aan. Voor het concert was er de mogelijkheid om een gratis yoga-initiatie te volgen en na het concert konden er genoten worden van thee en chocolade. 

Het Blauwe Uur verwijst naar het uur vlak na zonsondergang en vlak voor zonsopgang, een onuitputtelijke inspiratie voor fotografen, schilders en schrijvers. Misschien wel hierom: het is de kleur geworden metamorfose die bevestigt dat alles stroomt.

Op dit moment van de dag bij valavond treedt de stilte in en is het tijd voor mijmering, reflectie en meditatie. Juist dit moment bij valavond hadden we uitgekozen om in een rustgevende setting in de laatgotische kerk van Sint-Martens-Bodegem een unieke muzikale beleving te creëren. Het was zelfs toegestaan om een yogamat en een dekentje mee te nemen om dit concert nog dieper te laten inwerken.

Drie topsolisten brachten het publiek eveneens naar andere sferen. De yogamatjes konden blijven liggen en het was toegestaan om liggend te genieten van de klanken van de harp van Evelien Vaneysendeyk, Alon Sariel op mandoline en Sevak Avanesyan op cello. Het werd een innerlijke muzikale reis en de diversiteit en de klankkleuren van de solistische instrumenten deden de rest.

Zomeravond #3 met KOKhER

Op donderdag 25 augustus stond KOKhER uit Herne tijdens de derde zomeravond op de planken. Eddy, Geert, Lieven en Rudi wisselden hun gekende vrolijke nummers af met nieuwe rustige nummers.  Het publiek genoot met volle teugen, nippend aan een Dilleke, een geuze van Timmermans of een Kastar. 

Gelukkig bleef het droog tijdens de zomeravonden, maar wel te droog om het kampvuur of een vuurkorf aan te steken. 

 

Kookworkshops met Branko Molnar

Alle kookfans konden hun hartje luchten tijdens de kookworkshop onder begeleiding van Branko Molnar van de Dilbeekse pop-upbar Bar Bruut. Een warme bbq, een mobiele keuken, wat lokale producten en heerlijke recepten, meer is er niet nodig voor een lekkere maaltijd. Deze kookworkshop vond twee keer plaats, telkens voor de Zomeravond op de Ketelheide. 

Het zomers familie aanbod 

Ook in de zomer van 2022 konden kinderen terecht in Westrand voor zomerkampjes, een vakantiefilm en de openluchtvoorstelling Stok paard prins van 4Hoog. Het was een sprookjesachtige en humoristische voorstelling geschreven door Raf Walschaerts (Kommilfoo) over avonturen beleven, proberen, falen en opnieuw proberen. Over zoeken naar liefde. En die vinden op een plek waar je het eerst niet had verwacht.

 

Het gezelligste café van Vlaanderen: het Zomercafé

Tijdens de zomer van 2022 keerde het Zomercafé terug naar de binnenkoer van de Kasteelhoeve die bij gelegenheid werd ingericht als een gezellige, zomerse ontmoetingsplek. Jong en oud waren iedere dinsdagavond van de partij en kwamen genieten van een lekker hapje, fris drankje en een leuk optreden aangeboden door Dilbeekse verenigingen.

Er werd gelachen, gedanst, gezellig gekeuveld en genoten van elkaars gezelschap met een lekkere cocktail in de hand. Na 2 coronajaren was de nood om elkaar terug te ontmoeten hoog.

Hier het overzicht van de verenigingen die instonden voor de verschillende zomercafé's: 

5/07 Dilbeekse Brandweer Kompanen en Sint-Sebastiaansgilde Dilbeek
12/07 Radio Rand
19/07 Chiro Bodegem, JK Vuilbak en Fanfare de Vrije Belgen
26/07 Oekraïense gemeenschap Dilbeek
2/08 Nidasjtere vzw en FERM Itterbeek
9/08 GBSK handbal en Basket Groot-Dilbeek
16/08 Oud-leiding scouts Paloke en Cubanight
23/08 De Dilbeekse zwemvereniging en Dilbeekse Atletiek Club
30/08 Oxfam Wereldwinkel Dilbeek + Bagaya Kapelle + Broederlijk Delen Dilbeek + Kinderdorpen Amoreira + Maakhangaar

 

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag van 2022 doken we in het hopverleden van Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle. Dankzij een samenwerking met provincie Vlaams-Brabant, Cultuurraad Dilbeek en Heemkring Bodeghave konden we enkele hopasten – je weet wel, die huisjes waar de hop wordt gedroogd – ontdekken. In Dilbeek vind je immers nog verschillende hopasten terug, die geschiedkundig en bouwkundig interessant zijn. Daarnaast kon je ook zelf hop drogen in een mini-hopast, meedoen aan een hopplukwedstrijd, een huifkarritje maken, luisteren naar live muziek… Kortom, er viel heel wat te beleven!

Open Monumentendag gemist? Geen paniek. Je kan dankzij de Erfgoedapp ook alle hopasten van Dilbeek ontdekken, thuis vanuit je zetel of via een wandeling van 17,6km.

Ontdek de erfgoedapp