Interview: Azzouz El Houri over Arabische Nacht

Tekst: Steven De Mesmaeker
Foto's: 

Op 28 januari kan je in Westrand terecht voor een groot festival met dans, eten en muziek uit de Arabische wereld. De line-up werd mede gecureerd door Azzouz El Houri, luitspeler, componist en musicoloog uit Schepdaal. We blikken met hem even vooruit, hebben het over zijn favoriete Westerse muziek en hoe zijn carrière tot nog toe is gelopen.

Hoe en wanneer ben je muziek beginnen spelen?

Azzouz: “Toen ik twaalf jaar was en in Marokko woonde. Ik maakte zelf een instrument van een stuk hout en een dieselbidon waarop ik snaren bevestigde. Toen ik zeventien was en een muziekleraar me zag spelen op dat instrument, bracht hij zijn instrument mee, waar ik later op mocht spelen op het schoolfeest. Vanaf die dag stond hij achter me, en begeleide hij me richting het conservatorium van Rabat. Na zes jaar daar te studeren werkte ik met de Marokkaanse radio en televisie samen, speelde ik met grote en kleine orkesten, nam ik verschillende albums op, gaf les, schreef boeken…”

Je carrière duurt inmiddels veertig jaar. Wat zal je altijd onthouden?

Azzouz: “Allereerst ben ik fier op de twee boeken die ik in België heb uitgegeven. Er bestond geen boek waarmee je de luit kon leren in het Frans, en ik heb geprobeerd die leegte in te vullen. Ik deed dit uit eigen wil, zonder dat ik er voor betaald werd. Daarnaast ga ik ook nooit mijn optreden op de doop van prinses Elisabeth vergeten, op uitnodiging van (toen nog) Prins Filip. In het kader van een missie van de prins naar Marokko speelde ik daar drie keer, en dus één keer hier in het Koninklijk Paleis.”

Wat mogen we verwachten van je concert met je band Safarmusic in januari?

Azzouz: “Na het warme onthaal door het publiek op de vorige Arabische Nachten, heb ik besloten genereus te zijn. We gaan muziek spelen uit verschillende regio’s van de Maghreb-regio: Marokko, Egypte, Syrië, Tunesië, Libië… Bekende, vernuftig gecomponeerde stukken, met uitmuntende muzikanten. Met onder andere traditionele muziek en gezongen Marokkaanse muziek. Deze keer nodig ik ook nog andere familie uit met de groep van Noure Dine El Houri.

Er wordt ook gedanst door de Watan Dabke Dance Group . Wat mogen we daarvan verwachten?

Azzouz: “Het is een traditionele dans die destijds de thuiskomst van de soldaten vierde, maar die nu vooral folkloristisch is geworden. Ze gaan eerst zelf de schoonheid van de dans tonen, maar ook samen met het publiek dansen. Het publiek dat al aanwezig was op een Arabische Nacht in Westrand weet dat dit heel plezant is."

Hou je ook van Westerse muziek?

Azzouz: “Zeker, Ne me quitte pas van Jacques Brel of Tombe La Neige van Adamo bijvoorbeeld. Daarnaast houd ik ook van Albanese muziek, jazz of de folkloristische muziek van Binche.”

Wat betekent muziek voor jou?

Azzouz: “Het is mijn leven en een goddelijke gift. Mijn bestaan als artiest verplicht me tot het delen van die muziek met iedereen, ongeacht origine, kleur of taal.”

 

"Mijn bestaan als artiest verplicht me tot het delen van die muziek met iedereen, ongeacht origine, kleur of taal."

 

Programma


19u  Arabische maaltijd in de feestzaal

20u30  Safarmusic

21u30 Noure Dine El Houri en groep

22u30 Dabke Love

23u30 DJ-set 

 

Bekijk hier alvast de aftermovie van de vorige editie om de sfeer te proeven: