Kurt Van der Elst

[meeuw]

Toneelhuis, Olympique Dramatique, theater arsenaal
PeriferiK
do 7 mei 20:00
do 7 mei
20:00
  • do 7 mei
    20:00
    CC De Factorij, Zaventem
    CC De Factorij - Schouwburg
    Vanaf za 14 jun. 09:00

In [meeuw] wordt voor het eerst een repertoiretekst in zijn geheel vertaald en gespeeld in Vlaamse Gebarentaal, door een gemengde cast van dove en horende toneelspelers. 

In [meeuw] wordt voor het eerst een repertoiretekst in zijn geheel vertaald en gespeeld in Vlaamse Gebarentaal, door een gemengde cast van dove en horende toneelspelers. 


Uitgangspunt is De Meeuw (1896) van Anton Tsjechov, een van de grootste en tederste theaterteksten uit de literatuurgeschiedenis over een zoekende jeugd met nieuwe ideeën en een oudere generatie die zich daardoor bedreigd voelt. Een vertelling over de hang naar het verleden en het verlangen naar een vrij leven; verteld vanuit het perspectief van drie verschillende generaties. Liefde en verlangen als verwoestende drijfveer tijdens een familiereünie. Een komedie in vier bedrijven, zo benoemde de Russische schrijver het zelf. 


[meeuw] is een ontmoeting met spelers uit de Vlaamse dovengemeenschap met VGT als moedertaal. De cast bestaat uit een mix van drie dove en vijf horende spelers: Yousra Boukantar, Sofie Decleir, Tom Dewispelaere, Lobke Leirens, Lut Reysen, Willy Thomas, Serge Vlerick en Yana Wuytens. Samen gaan ze op zoek naar een gemeenschappelijke taal: het gebaar. 

 

We hebben nieuwe vormen nodig. Nieuwe vormen hebben we nodig, en als die er niet komen, dan maar liever niets.

Konstantin Gavrilovitsj Trepljov

Over de makers

Olympique Dramatique is een theatercollectief met als kernleden toneelspelers en -makers Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal. Bij de oprichting in 1999 lagen ook Ben Segers en Geert Van Rampelberg mee aan de basis van het gezelschap. Olympique Dramatique begon als autonoom spelerscollectief: ze werkten zonder regisseur, maar met zielsverwante spelers in wisselende constellaties. Ze lieten zich opmerken met fysieke en brutale voorstellingen met veel humor, virtuoze taalbouwsels en geweld. Stukken als De Krippel (2001), De Jossen (2004) en The Lieutenant of Inishmore (2006) portretteerden gesloten, op zichzelf teruggeplooide leefgemeenschappen.

In 2006 gaf Guy Cassiers Olympique Dramatique onderdak bij Toneelhuis. Hij zou meteen ook de eerste regisseur worden met wie het collectief de confrontatie aanging: in 2008 maakten Olympique Dramatique en Guy Cassiers samen De geruchten, naar de gelijknamige roman van Hugo Claus. In de jaren daarop volgden creaties met regisseurs Raven Ruëll (Titus Andronicus, 2009), Bart Meuleman (In de strafkolonie / Het hol, 2010) en Pieter De Buysser (Het litteken lip, 2010). Bij het kanaal naar links (2011) was hun eerste samenwerking met de Nederlandse film- en theaterregisseur Alex van Warmerdam; vijf jaar later volgde Het Gelukzalige (2016). Tussendoor bleef Olympique Dramatique ook voorstellingen maken zonder regisseur, vaak met bevriende collectieven als tg STAN (Het wijde land, 2013 & Poquelin II, 2017) en LAZARUS (Niets is onmogelijk, 2012). 

Met of zonder regisseur, met kleine of grote cast, musical (Adams Appels, 2009) of teksttheater - de rode draad doorheen hun werk bleef onveranderd de grote liefde voor de toneelspeler. Gaandeweg kwam daar ook de liefde bij voor stevige repertoirestukken die floreren bij een aandachtige acteursregie - die Stijn Van Opstal en Tom Dewispelaere met AUGUSTUS ergens op de vlakte in 2014 voor het eerst voor hun rekening namen. In 2017 zetten ze hun tanden in Risjaar Drei, in 2019 maakten ze Angels in America: opnieuw bejubelde producties die de zalen overal te lande deden vollopen. 

Olympique Dramatique vertelt graag verhalen voor een groot publiek, en met een zo groot mogelijke groep acteurs, van verschillende generaties. Het opvoeren van de spelende mens zien Van Opstal en Dewispelaere nog steeds als het krachtigste en ontroerendste gebaar dat je met theater kunt maken. Qua tekstkeuze grijpen ze vaak terug naar klassiek repertoire - zoals recent Wachten op Godot (2020) en Vijand van het volk (2022). 

 

[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen
[meeuw]
Kurt Van der Elst
Inzoomen

Credits

Naar De Meeuw van Tsjechov
regie Stijn Van Opstal
bewerking Stijn Van Opstal, Scarlet Tummers, Tom Dewispelaere, Francis Geeraert (thanks to Ilja Leonard Pfeijffer)
vertaling naar Vlaamse gebarentaal Diane Boonen, Sam Verstraete, Hilde Verhelst e.a.
Met Yousra Boukantar, Sofie Decleir, Tom Dewispelaere, Lobke Leirens, Lut Reysen, Willy Thomas, Serge Vlerick, Yana Wuytjens
Dramaturg Scarlet Tummers
set Damiaan De Schrijver, Stijn Van Opstal
Licht design Frank Hardy
Kostuumontwerp Monique Van Hassel
Productie en coproductie Toneelhuis en theater arsenaal
Met de steun van Silence Radio, Doof Vlaanderen, doof&events, Vlaams GebarentaalCentrum (VGTC), KU Leuven Campus Antwerpen (Toegepaste Taalkunde), Nationale Loterij, Literatuur Vlaanderen, Koning Boudewijnstichting, Tax Shelter maatregel v/d Belgische federale overheid via LOOK@LEO

Volg het gezelschap via sociale media: @Toneelhuis en @Olympiquedramatique

in Vlaamse Gebarentaal en Nederlands boventiteld

 

PeriferiK

 

CC De Factorij, Willem Lambertstraat 10, 1930 Zaventem
Bereken je route op Google Maps

Nieuwsbrief aanvragen of communicatievoorkeuren aanpassen