Interview: Annelore Camps over Allez, Chantez!

Tekst: Lieselotte De Landsheer
Foto's: Els Van Bosbeke

Allez, Chantez! is een groep dirigenten die over heel Vlaanderen laagdrempelige zangsessies organiseren en zo (kunnen) zorgen voor hechtere gemeenschappen. Wij vroegen aan Annelore Camps, die het zangconcept mee bedacht heeft, wat we precies mogen verwachten.

Wat is Allez, Chantez! ?

Allez, Chantez! is een groep dirigenten die over heel Vlaanderen laagdrempelige zangsessies organiseren en zo (kunnen) zorgen voor hechtere gemeenschappen. De zangcoaches stellen je op je gemak en laten je meezingen met heerlijke meezingers vanuit het poprepertoire van de jaren ’50 tot vandaag. Repeteren is niet nodig. Bij aankomst krijg je een boekje met de meertalige liedjesteksten. Wij vroegen aan Annelore Camps, die het zangconcept mee bedacht heeft, wat we precies mogen verwachten.

Samen zingen in een groep met een heleboel mensen die je niet kent. Wat voor sfeer geeft dat?

Een heel gemoedelijke sfeer want wanneer mensen samenkomen om te zingen gaat dat vaak gepaard met wat zenuwen want zingen vraagt kwetsbaarheid. Tegelijk werkt het ook zeer aanstekelijk: het sociaal contact breekt heel snel los.

Welke personen nemen er zoal deel aan de zangavonden?

Er is steeds een grote diversiteit, mensen van 18 tot 78 jaar. We zien soms hele gezinnen of een kleindochter met haar oma. Maar ook de muzikale bagage van de deelnemers is heel uiteenlopend: we gaan er echt voor dat ook mensen die nog nooit luidop met iemand hebben gezongen zich zeker welkom voelen. Soms staan er ook meer professionele zangers in de zaal maar het is net de bedoeling om het zangplezier centraal te zetten. Maar er komen ook mensen die Nederlands leren en tijdens Allez, Chantez! op een actieve manier hun Nederlands komen oefenen.