Na anderhalf jaar lockdown met weinig mogelijkheden, weinig versoepelingen en verschillende golven van het omstreden Coronavirus, stelde Westrand een zomerprogramma voor. In eerste instantie enkel met uitgestelde voorstellingen want een volledig nieuw aanbod creëren zat er niet in, gezien de medewerkers van VrijeTijd Dilbeek ook werden ingezet om het vaccinatiecentrum te bemannen. De maatregelen voor evenementen zijn nog streng, dus is de optie om in openlucht en op locatie aanbod te plaatsen, het beste alternatief.  De Zomer van Westrand, op locatie. 

 

Doe niet zo Sapiens

De maand juli werd ingezet met een theaterstuk in openlucht op 3 locaties in de rand rond Brussel, namelijk Dilbeek, Wemmel en Grimbergen. Een fietstocht vanuit een natuurgebied (de Wolfsputten) naar de stad, van oudheid naar het heden, van discriminatie naar emancipatie. Een humoristische tijdreis gebaseerd op het boek van Yuval Noah Harari en werd in een herwerking van Hans Van Cauwenberghe gespeeld door 6 acteurs: om Van Bauwel en Robby Cleiren, Gert Jochems en Michael Pas, Hans Van Cauwenberghe en Gerrit Dragt. 

Het weer gooide echter roet in het eten, waardoor wat fietsers afhaakten en ook het aantal locaties gereduceerd werd. 

Dylan 80

Na deze plezante start van de zomer, viel ook de tweede afspraak met een openluchtpodium in het water.. Samen met eventbureau Truezeno werd een zomerbar en podium ingericht in de tuin van campus Odisee in Groot-Bijgaarden. De voorstelling Dylan80 verhuisde door het regenweer naar de theaterzaal. De muzikanten waren niet van de minste: Guy Swinnen, Patrick Riguelle, Axl Peleman, Naomi Sijmons (Reena Riot), Bjorn Eriksson, Jan Hautekiet, Piet De Pessemier  en Ron Reuman. Alstublieft. Staande ovatie. 

Senne Guns

Senne Guns ging wel in de zomertuin aan de slag, met een micro en een koffertje vol moppen. Het publiek kwam schoorvoetend de concertweide op en nam plaats per bubbel op stoelen met dekentjes. De reacties waren lovend en gaf zeker zin naar meer. En vooral ook naar meer zomer.. 

 

Comedy Club

Na een korte zomerstop, was er een comedyclub avond in de zomertuin van Odisee. Ook hier geen zonovergoten terras, en dus improviseerden de theatertechniekers een klein podium onder de luifel van de bar. Gezelligheid troef.  S.K. Belleman zette de toon met een dolle show, een mix van cabaret, hiphop, punk, beatbox, poëzie,.. met comedian Kevin Bellemans, sidekick Beatbox Brian Cibibi en het percussiewonder van het Pajottenland Adriaan De Vis. 

Na een gezellige pauze nam Bas Birker de micro over. Hij had net een intens pijnlijke periode achter de rug met een Hernia of twee, maar was wel tevreden om een ontspannen publiek te moeten, van heinde en verre, zelfs uit Herne was er een delegatie afgezakt (een inside-joke voor de aanwezigen). De moppen werden weggespoeld aan de bar en de avond werd in schoonheid afgesloten. 

 

 

Testament van een journalist

Het volgende culturele pareltje was de voorstelling van Chokri Ben Chikha en Action Zoo Humain, met het Testament van een journalist. Het publiek wordt in deze voorstelling uitgenodigt voor een laatste avondmaal om het einde van de journalistiek te vieren. Aan het hoofd van de tafel zit gastheer én geliefd, gevreesd en beschimpt journalist Hugo Camps.

Als symbool van een hele generatie journalisten neemt hij afscheid en opent hij zijn testament. Nog eenmaal blikt hij terug en deelt hij zijn profetieën met zijn volgelingen, zijn verraders en de zwijgende menigte. Als locatie voor deze voorstelling werd gekozen voor de ontmantelde burelen van Corelio, waar destijds de redactie van de Standaard en het Nieuwsblad gehuisvest waren. De site Westgate werd in de zomermaanden verder ontmanteld en dit ruwe decor was ideaal voor een theatervoorstelling. Een tribune, wat spots en een warm dekentje. 

 

 

Screws

De Alexander Vantournhout. De danser. De naakte danser. Opnieuw in West Gate, een betonnen constructie, een ruwe industriële omgeving en een publiek dat mee danst in alle hoeken van de site. De dansvoorstelling Screws neemt het publiek mee langs een parcours waar vijf dansers-acrobaten kleine performances brengen, korte solo's, duetten en groepschoreografieën. De vijf performers halen je uit je comfortabele zitje en zetten je als toeschouwer – letterlijk – in beweging. 

Screws zet de verhouding tussen lichaam en object op uiteenlopende manieren op zijn kop. Voorwerpen worden vastgemaakt aan het lichaam en bieden steun en grip, helpen om de performers in evenwicht te houden of net niet. Ze zorgen ervoor dat de zwaartekracht overwonnen kan worden of dat die net nog méér gevoeld wordt. Met behulp van o.a. ijssteigers, bowlingballen en anti-zwaartekrachtschoenen tarten de dansers in Screws de regels van de fysica.

 

 

Tine en Pieter Embrechts spelen in den hof.

Een afsluiter. Een streepje muziek, een avond met vrienden, een glaasje, een babbel. Zomeravonden, één voor jou, één voor mij.. 

Broer & zus: ras-performers, begenadigd vertellers én ook nog eens buren in Borgerhout die een tuin delen. De laatste jaren waren ze elkaar muzikaal gezien een beetje uit het oog verloren, maar de lockdown bracht daar terug verandering in.

Op verzoek van en vriendin-verpleegster namen ze samen vanuit hun bubbel hoopvolle liedjes op voor mensen die door ziekte aan hun bed gekluisterd waren, en geen bezoekers mochten ontvangen. De reacties logen er niet om. Geestig, ontroerend en bezield blijken de stemmen van broer en zus een prachtige blend te hebben. Dat ontging niemand en plots volgde een hele reeks interactieve, online-concerten en een mooie concertreeks op de Zomer van Antwerpen 2020.

Met het muzikale vuur terug aangewakkerd stonden ze samen op het podium met een greep uit Pieters Nederlandstalige repertoire, klassiekers uit Tines Jukebox 2020 en enkele prachtige Engelstalige covers.

 

 

We blikken terug op een zomer, een ongewone zomer.. van vaccinaties tellen, kort op de bal aanpassen, maatregelen afwachten en het publiek met open armen ontvangen. Hopelijk heeft dat publiek ook genoten van een ontspannen culturele avond in een zomertuin of een ontmanteld gebouw. 

Alle ideeën voor een volgende zomer zijn zeker welkom in de mailbox van kunsten@dilbeek.be