Urbain (Urbanus) Servranckx

comedian

biografie

Urbanus, artiestennaam van Urbain Joseph Servranckx (Sint-Gertrudis-Pede, 7 juni 1949), is een Belgisch komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur en acteur. 

Urbanus geniet sinds 1974 populariteit in zowel Vlaanderen als Nederland als de komiek uit Tollembeek. Alhoewel hij vooral bekendstaat als komiek, werden ook zijn liedjes bekende hits, zoals Bakske vol met stro (1979), Madammen met een bontjas (1980) en Hittentit (1982). Tot 2008 waren twee films waarin hij de hoofdrol speelde, Hector (1987) en Koko Flanel (1990), de grootste Vlaamse kaskrakers in de bioscoop. Urbanus is ook een productief scenarist van stripverhalen, zoals zijn eigen vedettestrip Urbanus en de series De Geverniste Vernepelingskes, Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.

Zijn komisch talent werd sterk beïnvloed door zijn oom Maurice Servranckx, uitbater van een herberg naast zijn ouderlijk huis in Sint-Gertrudis-Pede. Urbain zocht zich een weg naar het podium, geïnspireerd door Jan De Wilde en Zjef Vanuytsel. Samen met enkele andere studenten van Sint-Lucas werd in 1973 de groep ANUS opgericht. Daniël Geirnaert ontwierp de affiches voor de eerste optredens. De groep werd niet ernstig genomen en heeft het maar enkele maanden uitgehouden. Urbain ging in 1974 solo onder de naam Urbanus van Anus. Nadat de toenmalige BRT (Belgische Radio en Televisie) hem had gevraagd voor een komische act liet hij de benaming "van Anus" vallen en sindsdien is het kortweg Urbanus. 

interviews

voorstellingen in Westrand

Bis, Bis, Bis! (23 september 2023)

Zoals praktisch al mijn collega’s zat ik door Sint Corona al 2 jaar opgesloten achter de theatergordijnen. Ik kon die gedwongen isolatie gelukkig zinvol verspillen door mijn autobiografie te schrijven, maar de drang om de mensen live te laten lachen zat toch serieus onder mijn hart te drukken.

Nu eindelijk ook mijn publiek weer buiten mag, hoor ik hen Bis, Bis, Bis! roepen van in de zaal en vliegen de gordijnen vanzelf open.

Ik wil mijn fans uiteraard verrassen met een kersverse show en heb 6 nieuwe nummers geschreven. Ik zal ook een 6-tal van mijn grootste hits brengen. Als humorist wil ik de mensen vooral nieuwe verhalen vertellen, maar deze keer zal ik de fans, die me graag wat bekende meezingers horen zingen, ook tevreden stellen.

Na een carrière van 50 jaar (!) beginnen sowieso al wat peesjes tegen te wringen in mijn kop en gewrichten, maar ik blijf wie ik ben en zal dus weer als Urbanus met volle enthousiasme op de planken verschijnen.

Trekto Pnix  (3 mei 2018)

Absurde verhalen, grove leugens en gênante situaties worden afgewisseld met een broos of kinderlijk naïef liedje. De zaal induiken en over rugleuningen van de stoelen lopen, zit er niet meer in. Daarom is het bij deze show wel toegelaten dat het publiek op het podium wordt gegooid. Urbanus is de kunst van het bekoren en bespotten nog lang niet verleerd. Je bent gewaarschuwd.

Urbanus ZELF!  (15 en 16 februari 2013)

Urbanus (10, 11, 12, 13 en 16 maart 1987)

info wordt later toegevoegd uit het archief

Urbanus In't echt (1985)

info wordt later toegevoegd uit het archief

(Her)bekijk de volledige show op youtube

Urbanus van Anus (22, 23, 24 en 25 september 1983)

info wordt later toegevoegd uit het archief

Urbanus van Anus (9 mei 1981)

info wordt later toegevoegd uit het archief

Urbanus van Anus (31 maart 1978)

info wordt later toegevoegd uit het archief

Stampen en dagen (3 oktober 1976)

Een programma van Urbanus en Johan Verminnen. 

 

Urbanus Van Anus met Janenalleman (27 april 1975)

Krantenbericht uit de Gazet van Antwerpen van 7 april 1975: