Fred Debrock

adjusting HOPE

Dirk Roofthooft, Nabou Claerhout & Thomas Janssens
wo 2 okt 20:30
wo 2 okt
20:30
  • wo 2 okt
    20:30
    CC Strombeek - schouwburg

Ontroerend muziektheater met rasacteur Dirk Roofthooft in de rol van de zoon van schrijfster Susan Sontag.

Thomas Janssens schrijft en regisseert een monoloog voor één van België’s grootste acteurs: Dirk Roofthooft. Jazztalent Nabou Claerhout tekent voor de originele live muziek.

adjusting HOPE is aangrijpend muziektheater dat in de complexe relatie duikt van de gevierde schrijfster Susan Sontag en haar enig kind David. Weinigen schreven zo intens over ziekte als Susan Sontag. Haar onderzoek naar ons denken hierover is nog altijd relevant en soms onverwacht troostrijk. Dat ziekte één van haar belangrijkste literaire motieven werd, vloeide voort uit haar eigen gevecht met leukemie. Toch repte Sontag met geen woord over haar ziekte. Zelfs niet tegenover haar familie en vrienden. Pas na haar dood kwam haar zoon David te weten welke gevoelens van angst, verlatenheid en depressie er bij zijn moeder speelde in die moeilijke periode. 

Met de dagboeken van Susan Sontag, haar zoon David Rieff en schrijfster Sigrid Nunez als materiaal schrijft en regisseert Thomas Janssens deze voorstelling over hoe we op ons kwetsbaarst zijn wanneer iemand ziek valt. Tegen de achtergrond van Sontags gevecht met leukemie ontvouwen zich spanningen, uitdagingen en momenten van verbondenheid. Terwijl zijn succesvolle moeder haar hele leven artistieke genialiteit najoeg, bleef David alleen achter; koortsachtig op zoek naar wie hij was, zijn identiteit; om niet enkel “de zoon van” te zijn maar een uniek persoon met authentiek pad.

In adjusting HOPE worden de persoonlijke struggles van een moeder en haar zoon verweven met grotere maatschappelijke thema’s: een krachtig verhaal over zelfvervulling, de nood aan nabijheid en de moeilijke maar onverwoestbare band tussen een ouder en een kind.

Wie geboren wordt, krijgt twee paspoorten mee, één voor het rijk der gezonden en één voor het rijk der zieken. En al gebruiken we het liefst alleen het goede paspoort, vroeg of laat moet iedereen zich identificeren als burger van dat andere rijk.

Susan Sontag

Pers

Een zowel indringende als ontroerende voorstelling - PZAZZ -

Pakkend muziektheater - De Standaard -

Een masterclass acteren, een toonvoorbeeld van samenspel, een illustratie van toneelschrijfkunst, een lesje in bescheiden regisseren - Knack Focus –

Credits

Concept, tekst en regie Thomas Janssens
Spel Dirk Roofthooft
Live muzikante Nabou Claerhout
Set Ruimtevaarders
Licht Mark Vandenesse
Kostuums Joëlle Meerbergen
Techniek Lukas Vanhoutte
Foto’s Fred Debrock

Productie van WOODMAN en Het Laatste Bedrijf
Met de steun van de Belgische tax shelter maatregel voor podiumkunsten, projectsubsidie van de Vlaamse Overheid en een werkbeurs van Literatuur Vlaanderen.
Met dank aan Schouwburg Luchtbal en het Oude Badhuis

 

Bij de buren

CC Strombeek, Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen - ccstrombeek.be
Bereken je route op Google Maps