De Schatten van Alfons

Hoppenbrouwerswandeling met wedstrijd
za 1 jun - zo 1 sep
za 1 jun
-
zo 1 sep
  • za 1 jun
    -
    zo 1 sep
    vertrek: parking Westrand

Een zomerse zoektocht voor jong en oud langs architectuur en natuur.

'De schatten van Alfons' is de volwassen versie van 'De schatten van Vlieg', en kan je dus als gezin, vriendenkring of collega's ontdekken. Onderweg zijn er een aantal opdrachten die leiden tot een tienletterwoord en aan het einde van de zomer maken we de winnaars van deze zomerwedstrijd bekend. 

De Hoppenbrouwerswandeling brengt je bij enkele gebouwen ontworpen door architect Alfons Hoppenbrouwers (1930-2001) en zijn fascinerende architectuur, dit in combinatie met het mooie natuurgebied de Wolfsputten.

Als klap op de vuurpijl krijg je voor je vertrek ook enkele tips waar je in Dilbeek een picknick kan scoren.

Je kan de wandelbrochure afhalen in Westrand of in de Bibliotheek. Hier vind je een versie om te printen in de vorm van een boekje door dubbelzijdig te printen langs de korte zijde en je kan het eventueel rugnieten: 

naar de brochure om te printen

Hier vind je een versie die je online kan volgen tijdens de wandeling: 

naar de online brochure 

 

De wandeling

De Hoppenbrouwerswandeling brengt je bij enkele gebouwen ontworpen door architect Alfons Hoppenbrouwers (1930-2001) en zijn fascinerende architectuur, dit in combinatie met het mooie natuurgebied de Wolfsputten.

Afstand = 10 km (mogelijk om op te splitsen in Lus A van 2 km in het centrum van Dilbeek langs woonhuizen van de hand van Hoppenbrouwers. Lus B is ongeveer 8 km lang en trekt door de Wolfsputten tot aan het graf van Hoppenbrouwers in Groot-Bijgaarden. 

Start -en eindpunt: Westrand, cultuurcentrum Dilbeek, Kamerijklaan 46 (met parkeergelegenheid) 

Bewegwijzering:  het hele parcours is bepijld met blauwe en gele wegwijzers van sport Dilbeek

Komoot = Je kan de wandeling ook terugvinden via de wandelapp Komoot, hier is ze opgesplitst in 2 lussen

Lus A = 2 km in het centrum van Dilbeek. Je kan ook de gele pijltjes van sport Dilbeek volgen. 

Lus A in Komoot

Lus B = 8 km door de Wolfsputten tot het graf van A. Hoppenbrouwers en gedeeltelijk gelijklopend met de Wolfsputtenwandeling. Je kan ook de blauwe pijltjes van sport Dilbeek volgen. 

Lus B in Komoot 

 

 

De wedstrijd

Van 1 juni tot en met 1 september kan je deelnemen aan de wedstrijd ‘de schatten van Alfons’. Elke maand geven we een prijs weg. In juni kan je een abonnement (ABO 5) voor Westrand winnen, in juli een lunch in Lou’s Plek en in augustus een filmkaart met 10 beurten. Van alle deelnemers wordt er ook een hoofdwinnaar gekozen die een replica krijgt van een schilderij van Hoppenbrouwers. 

Nam je leuke foto's tijdens de wandeling? Bezorg ze dan aan kunsten@dilbeek.be of deel ze op sociale media met de hashtag #deschattenvanAlfons. De winnaars worden in de eerste week van september bekend gemaakt en persoonlijk verwittigd. Veel succes!

Hoe deelnemen? 

Doe de Hoppenbrouwerswandeling tijdens de zomermaanden en los de opdrachten onderweg op. Elke opdracht levert 1 of 2 letters op. Als je alle willekeurige letters verzameld hebt, kan je een tienletterwoord vormen dat ook gelinkt is aan Alfons Hoppenbrouwers. Bezorg het woord voor 2 september en maak kans op een prijs.  en bezorg ons jouw woord voor 2 september via het wedstrijdformulier www.westrand.be/Alfons en maak kans op leuke prijzen! 

naar het wedstrijdformulier

 

 

Picknick mogelijkheden 

Neem je graag een knabbel mee voor onderweg? Dan ben je in centrum Dilbeek aan het goeie adres. Hier enkele mogelijkheden waar jullie eventueel iets kunnen eten, drinken of een picknick aanschaffen: 

· 't Verwenkaffee: Gemeenteplein 9, 1700 Dilbeek

· ‘t klein genot: Oudesmidsestraat 14c, 1700 Dilbeek

· Panos Q8 Dilbeek: Ninoofsesteenweg 100, 1700 Dilbeek

· Comme Chez Nous Dilbeek: Ninoofsesteenweg 493, 1700 Dilbeek

· Julien/ Keurslager Dilbeek Butcher Shop: Kasteelstraat 30, 1700 Dilbeek

· B & M: Verheydenstraat

· Traiteur Remon: Ninoofsesteenweg 75, 1700 Dilbeek

 

Wie is Alfons? 


Alfons Hoppenbrouwers was een bijzondere man, hij was broeder, docent, architect en kunstschilder. Naar aanleiding van de tentoonstelling 50 jaar Westrand, werd er reeds een Hoppenbrouwers-wand geïntroduceerd in het gebouw om een aantal kunstwerken van zijn hand te tonen. Zijn specifieke kleuren zijn een rode draad door zijn hele werk, en belangrijk voor de opbouw van een schilderij waarbij hij zich liet inspireren door muziekstukken of wiskundige formules.

Credits

Deze wandeling en wedstrijd zijn een initiatief van Vrije Tijd Dilbeek - werkgroep Hoppenbrouwers. 

Je kan de Hoppenbrouwerswandeling ook vinden op visit-Dilbeek.be.
Je vindt hier ook informatie over het natuurgebied de Wolfsputten, het Renbaanpark, Kasteel de Viron, het Wivinapark en de Alenatoren. Alsook suggesties om iets te eten of te drinken onderweg. 

Toch een foutje opgemerkt? laat het ons weten op kunsten@dilbeek.be