50 jaar Westrand

 

Seizoen 23-24 heeft in Westrand een gouden randje! Een jubileum als het ware want het gebouw en de bijhorende werking bestaat 50 jaar. 

De officiële opening van ontmoetingscentrum Westrand vond plaats in het eerste weekend van oktober 1973. We laten deze kans niet aan ons voorbijgaan en maken er 50 jaar later opnieuw een feestweekend van. In 2023-2024 gaan we op zoek naar de geschiedenis van ons huis op basis van verhalen, we brengen een vleugje nostalgie met de Westrand iconen en we gaan op zoek naar enkele toekomstdromen... 

We nodigen het publiek dan ook graag uit om samen met ons het verhaal van seizoen 23-24 te gaan schrijven. Laat je inspireren, kom ontmoeten en geniet vooral van het gebouw in al zijn brutalistische glorie! 

Tot binnenkort? 

 

Thema's

Op de eerste steen van Westrand staat te lezen: “Het is een opgave voor elke inwoner van de Westrand dit centrum te maken tot een ware plaats van ontmoeting”. Al 50 jaar lang staat Westrand bekend als een cultuurhuis, een ontmoetingsplek en een iconisch gebouw. Een betonnen kunstwerk op de grens tussen natuur en de bewoonde wereld. En grenzen aftasten is nu eenmaal eigen aan een cultuurhuis dat mensen op regelmatige basis een ontspannen avond wil voorschotelen maar ook een reden tot reflectie over onze positie in de maatschappij. Kunstenaars, muzikanten, theatermakers, acteurs en dansers vonden hun weg naar het podium. Een honderdtal mensen zorgen dag in, dag uit voor de klank, de flitsende communicatie en publiekswerking, het licht, propere gangen, werkende kranen, kaartjes aan de balie, een boek vol aanbod en verbinding met een publiek. 

Vandaag anno 2024 is het Westrandgebouw een huis met een cultuurprogramma, een plaats waar verenigingen elkaar ontmoeten, een plek waar projecten ontstaan en alle teams van Vrije Tijd Dilbeek huizen en elkaar vinden.

 

In het feestjaar staan drie thema’s centraal: ontmoeting, architectuur en inspiratie.

Ontmoeten zit in het Westrand-DNA. Niet alleen gegraveerd in de muur aan de zij-ingang, maar ook in de volledige werking vervat. 

Het gebouw Westrand wordt onmiskenbaar geroemd in tal van architectuurpublicaties. Graag zetten we deze architectuurparel dan ook ten volle in de kijker. 

Laat je inspireren door het gouden aanbod, alsook door het project ’Binnenstebuiten en Buitenstebinnen'. 

Lees hier meer over de visie en de drie thema's van het feestjaar.

 

Activiteiten 50 jaar Westrand

Heel wat iconen en artiesten die in de afgelopen 50 jaar eern rol hebben gespeeld op of naast het podium, komen terug in het seizoen 23-24. Zo denken we aan Chokri Ben Chikha van Action Zoo Humain, Urbanus, Raymond Van het Groenewoud en Gwen Cresens, Kommil Foo, Johan Verminnen, Luc Nuyens en Les Truttes. 

Welke activiteiten mag je zeker niet missen? 

 

50 VIPS

Gedurende het feestjaar gaan we op zoek naar 50 vip-vrienden, ambassadeurs, fans en gelukzakken. Er zijn verschillende opties om bij dit clubje te kunnen horen.

Deze 50 vips krijgen: 

  • een gouden uitnodiging voor het slotfeest van zaterdag 1 juni 2024
  • een exclusief geschenk, de exclusieve Westrandpin
  • de kans om deel uit te maken van de whatsapp groep 'de vrienden van Westrand' die extra uitnodigingen krijgen voor events, lastminute koopjes en een wekelijkse update van wat er de komende week te beleven valt

Ontdek hoe je VIP wordt van 50 jaar Westrand

 

 

 

Oproepen

Naar aanleiding van het feestjaar zijn er verschillende werkgroepen gestart. Sommige werkgroepen; teams of projecten zijn op zoek naar heel specifieke dingen. Hier een overzicht van de verschillende oproepen: 

  • Vrijwilligers archief
  • Dilbeeks talent: bandjes, beginnende artiesten, jonge acteurs, dansers enz...
  • Westrand foto's
  • Westrand verhalen
  • Verenigingen of organisaties die willen meewerken aan 50 jaar Westrand

Ik wil graag meer info over deze oproepen

 

Werkgroepen

Om het hele feestjaar in goede banen te leiden, zijn er verscheidene werkgroepen opgericht zoals een projectgroep, een klankbordgroep, een werkgroep erfgoed en expo, een werkgroep Hoppenbrouwers, een werkgroep achief en een werkgroep voor de organisatie van het slotfeest. 

Lees hier meer over de verschillende werkgroepen