Kurt Vander Elst

Perzen. Triomf van empathie

Chokri Ben Chikha/NTGent & Action Zoo Humain
met nagesprek door Chokri Ben Chikha
wo 8 jan 20:30
wo 8 jan
20:30
  • wo 8 jan
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Hoe benader je vanuit een empathische vermogen een gepolariseerde kwestie? 

In Perzen. Triomf van Empathie. onderzoekt regisseur Chokri Ben Chikha het empathische vermogen van zes performers. Slagen ze erin om door de bril van een Griekse tragedie anders te kijken naar een decennialange uiterst gepolariseerde kwestie?

Een van de speerpunten van theatergezelschap Action Zoo Humain is het Westerse culturele erfgoed confronteren met de realiteit van een meerstemmige wereld. Onder leiding van Chokri Ben Chikha kijken de performers naar het langdurige conflict tussen Israël en Palestina door de lens van de oudste tragedie uit de theatercanon: De Perzen van Aeschylus. Schreef Aeschylus, die zelf tegen de Perzen vocht, over de Perzen met oprechte empathie of bevestigde hij met zijn tragedie juist de superioriteit van de Grieken? Welke parallellen kunnen we leggen tussen heden en verleden? 

In deze multidisciplinaire theatervoorstelling daagt Ben Chikha de jonge generatie uit om hun persoonlijke, politieke en artistieke visies te scherpen aan de twee belangrijkste elementen uit de tragedie: empathie en hoogmoed. De beproeving wordt extra op scherp gesteld door een meerstemmig koor van Palestijnen en Israëliërs die werden geïnterviewd door Ben Chikha toen hij in januari 2024 in die regio was.

Na de schitterende en veel besproken dansvoorstelling Flemish Primitives in ’23 hier op de planken, brengt Westrand i.k.v. PeriferiK  met Perzen het tweede deel van het drieluik: Trilogie van de Empathie. Net als in het eerste luik Flemish Primitives balanceert de meertalige en interdisciplinaire performance  tussen kunst en realiteit, opportunisme en empathie.

 

 

met nagesprek door Chokri Ben Chikha 

Pers

“Als je samenleving gebaseerd is op wraak, verlaag je jezelf als mens” 
Lees hier het volledige interview van De Morgen met Chokri Ben Chikha 

"Haast ongemerkt vat de voorstelling  een heel tijdsgewricht samen. Al begint dat postkoloniale model wel degelijk scheuren te vertonen, we zijn nog steeds niet over onze westerse superioriteit heen. Tot die tijd heeft Action Zoo Humain nog genoeg te doen, zoveel is duidelijk."
– in Knack Focus ****

Lees hier de recensie uit de Theaterkrant.

"Regisseur Chokri Ben Chikha levert met Flemish Primitives een scherp en o zo vlammend actueel stuk af." 
Lees hier de volledige recensie in De Standaard
– in De Standaard ****

"En dan treedt de Joods-Russische danseres Hellen Boyko naar voren, in wat misschien wel de strafste scène van het jaar is. Abrupt deelt ze een klap uit aan haar Hongaarse ­mededanser, voor al het leed dat het Joodse volk is aangedaan. Maar ze is ook Russin, voegt ze toe, en richt zich in tranen tot het publiek. Wil ­iemand haar komen slaan, als Russin? Of knuffelen, als mens? In de spanning die volgt, de ruimte tussen kaakslag en knuffel, tussen meesterschap en menselijkheid, toont Flemish Primitives zijn grote kracht. En die van theater." 
- In PZAZZ

 

Credits

Concept/regie/choreografie Chokri Ben Chikha
Met en door Hellen Boyko, Liah Frank, Marah Haj Hussein, Mareille Labohm, Leblalta Abdennacer (Iskara_Alonzo), Rateb Syassi
Tekst Erik-Ward Geerlings
Film Jan Beddegenoodts
Dramaturgie Sietske de Vries
Soundscape Jo Thieleman
Lichtonwerp Dennis Diels
Decorontwerp Karolien De Schepper
Kostuumontwerp Chloé Wasselin-Dandre
Artistiek partner Khaled Jarrar
Bewegingsregie Izah Hankammer, Daisy Phillips
Productie NTGent & Action Zoo Humain
Coproductie Theater Rotterdam
Partner Stad Gent en De Vlaamse Gemeenschap
Met de steun van De Taxshelter van de Belgische Federale Overheid 

 

Duur van de voorstelling: nog niet gekend

Link naar de website van het gezelschap: https://actionzoohumain.be/

 

Meertalig met boventiteling