Michiel Devijver

Serdi

Serdi Faki Alici & Lara Staal / NTGent
met nagesprek
do 22 mei 20:30 - 21:40
do 22 mei
20:30 - 21:40
  • do 22 mei
    20:30 - 21:40
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Theater als een plek om in gesprek te gaan met demonen uit het verleden en spoken uit het heden.

Serdi is het inspirerende verhaal van iemand die, ondanks een leven zonder bezittingen, zijn stem transformeert tot een thuis en zichzelf bevrijdt door het leren van beatboxen in de perfecte akoestiek van zijn isoleercel.

Ik haat het getal zes.
We waren met zes thuis, mijn ouders stierven de zesde maand van het jaar toen ik zes jaar was… 

Serdi vertelt het verhaal van Serdi. Over hoe iemand die niks heeft, van zijn stem zijn thuis maakt. Als wees, verplaatsend van instelling naar instelling en van school naar jeugddetentie, deed Serdi zichzelf een belofte. Hij leerde zichzelf beatboxen. Hij trainde net zo lang totdat hij het kon. De akoestiek van de isoleercel bleek perfect geschikt voor het verfijnen van zijn techniek. Serdi  laat zien hoe iemands stem een wapen kan worden. Hoe een leven zonder wortels, dat dreigt af te glijden, door het disciplineren van de stem, plots weer houvast krijgt. Hoe de kracht van klank en compositie het eindelijk mogelijk maakt met anderen te communiceren.

De voorstelling Serdi is niet alleen een reis langs een reeks instellingen, uiteenlopende vormen van maatschappelijk onrecht en geweld, maar ook een plek om een einde te maken aan de eindeloze zoektocht naar liefde en bevestiging.

Theater als een plek om in gesprek te gaan met demonen uit het verleden en spoken uit het heden. Een stem als wapen dat voorgoed afrekent met de behoefte te pleasen.

Geselecteerd voor het Theaterfestival 2024.

Uit het juryrapport:
“Serdi Faki Alici toont de driedubbele kracht van theater als collectief therapeutisch ritueel, spiegel van onze gedeelde gemeenschap én kernreactor van de menselijke creativiteit. Hier staat geen slachtoffer. Hier staat een creator”

Met nagesprek.

Serdi’ ontroert met waarachtige monoloog over zijn levensverhaal.

De Morgen★★★☆☆

Serdi Faki Alici

Serdi Faki Alici (°1988, Gent) is vooral bekend als muzikant en beatboxer. Maar ook in het theater is hij al lang geen onbekende meer. Hij zette er zijn eerste stappen via de jongerenwerking van Union Suspecte en speelde mee in tal van voorstellingen. Hij was ook co-creater en coach van Jonge spelers in NTGent. Serdi maakt ook deel uit van de cast van Holly, de film van Fien Troch die bekroond werd in Cannes. Hij had ook een rol in de Canvas-reeks Zonder Afspraak.

Pers

Serdi gaat over de Gentse beatboxer Serdi, maar vooral over alles rondom Serdi. Over alles wat er in zijn jonge leven te veel was - controle, wantrouwen, discriminatie - en alles wat er te weinig was: liefde, bevestiging, ondersteuning. En over de bevrijdende kracht van het spreken.”
– in De Morgen ★★★☆☆

Credits

concept & tekst Serdi Faki Alici, Jamila Channouf, Lara Staal
spel & muziek Serdi Faki Alici
regie Lara Staal
vooronderzoek & coaching Jamila Channouf
dramaturgisch advies Benoît Vanraes
spelcoaching Sven Ronsijn
decorontwerp Grisha Runge
lichtontwerp Sander Michiels
productie NTGent
coproductie Theater Aan Zee

duur van de voorstelling: nog niet gekend