Bart Grietens

Foreshadow

Alexander Vantournhout/not standing
met inleiding
do 24 okt 20:30
do 24 okt
20:30
  • do 24 okt
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

De muur als danspartner.

Na VanThorhout, waarin Alexander Vantournhout solo op het podium staat, presenteert not standing nu opnieuw een groepsstuk, Foreshadow. Op de tonen van experimentele rockmuziek bewegen acht acrobaat-dansers als tandwielen van een collectief lichaamsmechaniek. Samen gaan ze op zoek naar quasi onmogelijke balansen en dagen ze elkaar én de zwaartekracht uit. 

Met de strak georchestreerde chaotische bewegingslandschappen van Foreshadow zet Alexander Vantournhout een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relaties tussen zwaartekracht, beweging, balans en ruimtelijkheid. Naast de vloer, die in SCREWS en Through the Grapevine telkens een prominente rol kreeg, wordt nu ook de muur een danspartner.

Geselecteerd voor het Theaterfestival 2024.

Uit het juryrapport:
"Alexander Vantournhout creëert met Foreshadow een krachttoer die de kwetsbare beweeg-kracht van een collectief belichaamt en een volstrekt unieke danstaal verkent. Eens te meer tekent deze choreograaf voor een van de strafste producties van het seizoen”

Ontving de Ultima voor Podiumkunsten in 2023, een van de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap

Uit het juryrapport:
"Het werk van Alexander Vantournhout en zijn gezelschap not standing overschrijdt de grenzen van disciplines en creëert een unieke en hybride bewegingstaal. Het is een ode aan de fysieke intelligentie en de consequente inzet die het vereist. Het is meesterlijke balanskunst die al je zintuigen op scherp zet.”

Pers

"Mensen plakken op wonderlijke wijze aan de muur, kruipen erop, met capriolen die Spider-Man jaloers zouden maken.
De Morgen

Muurbloempjes
**** - Nieuwsblad

​​Straf hoe Vantournhout zich bij elke voorstelling weer bekwaamd heeft in een nieuwe bewegingstechniek. Er zijn weinig choreografen die het abc van de dans de laatste jaren zo op zijn kop hebben gezet en uitgebreid als hij.”  
★★★★ - De Standaard

Foreshadow is op adembenemende wijze geperfectioneerd met een hypnotiserend mooie voorstelling tot gevolg."
★★★★ - Le Soir

Zoals zo vaak het geval is in circus, waar het succes van een huzarenstukje afhangt van de groep, biedt Foreshadow een glimp van de utopie van een collectief dat zichzelf draagt en ondersteunt in een wereld die niet altijd op rolletjes loopt.”
-  Scèneweb

Ondersteund door elkaars schouders, voeten en knieën kruipen de dansers als salamanders over de wand. Alsof ze zweven. Het tart elke fysieke logica, maar toch blijkt het ‘gewoon’ inventief mensenwerk. Meesterlijke balanskunst.”
Duo’s pushen elkaar horizontaal de lucht in, soms louter balancerend op één voet of hand. Shiva-godinnen, de klepel van een klok, een cartoonesk wezen met één hoofd en twee paar benen, bloemknoppen die opengaan, caleidoscopische animaties …”
— ★★★★ De Standaard

Credits

Concept & choreografie Alexander Vantournhout
van en met Noémi Devaux, Axel Guérin, Patryk Kłos, Nick Robaey, Josse Roger, Emmi Väisänen/Margaux Lissandre, Esse Vanderbruggen & Alexander Vantournhout/Chia-Hung Chung
Dramaturgie Rudi Laermans & Sébastien Hendrickx
Rehearsal director Sandy Williams
Kostuums Patty Eggerickx en Isabelle Airaud
Lichtontwerp Bert Van Dijck
Muziek This Heat
Sound Ruben Nachtergaele
Techniek Bram Vandeghinste, Helmi Demeulemeester, Jonathan Maes,  Bert Van Dijck
Productie not standing
Coproductie le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR), La Passerelle, scène nationale de Saint-Brieuc (FR), Theater Freiburg (DE) & Le Carreau Scène nationale de Forbach et de l'Est mosellan (FR).
Met dank aan De Grote Post, Oostende (BE), Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg & le Cirque-Théâtre d’Elbeuf (FR), Maison de la Danse, Lyon (FR), Urte Groblyte, Julien Monty, Bjorn Verlinde & Katherina Lindekens
Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, via Flanders Tax Shelter

Duur van de voorstelling: nog niet gekend

Link naar de website van het gezelschap: https://notstanding.com/

14+

inleiding om 20:00 door Katie Verstockt