Los Delincuentes

Rodrigo Moreno
Dinsdagfilm - start uitzonderlijk om 20u
di 4 jun 20:00 - 23:09
di 4 jun
20:00 - 23:09
  • di 4 jun
    20:00 - 23:09
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een Argentijnse bankmedewerker waagt de sprong in deze kronkelende, milde misdaadkomedie die tot het beste hoort wat de Zuid-Amerikaanse cinema momenteel te bieden heeft.

Synopsis

Het is geen keuze als een ander: nog 25 jaar in een bank werken tot je pensioen. Of drie jaar achter de tralies en de volgende 22 jaar niet meer hoeven te werken, maar wel betaald worden alsof je nog elke dag naar kantoor trekt. Het is een aanbod dat niemand ooit zal krijgen, maar dat is geen probleem voor Morán; het is een keuze die hij voor zichzelf gemaakt heeft. Het zit zo: een kwart eeuw voor zijn pensioen heeft hij beslist de bank waar hij werkt te beroven. Hij zal 650.000 dollar stelen. Dat is tweemaal het bedrag dat hij tot zijn pensioen zou verdienen. Aan zijn collega Rámon vraagt hij om het geld te verstoppen terwijl hij zijn celstraf uitzit. Want dat hij opgepakt wordt staat als een paal boven water. Morán is namelijk van plan zich aan te geven, de diefstal te bekennen, maar uiteraard niet te verklappen waar hij de buit verstopt heeft. De helft van het geld is voor hem, het andere deel voor Rámon. Nu ja, op het moment dat Morán zijn collega het voorstel doet heeft het jatwerk al plaatsgevonden. Los delincuentes begint er zelfs mee. De sequentie staat nu al te boek als de rustigste, banaalste bankoverval uit de filmgeschiedenis. Rámon krijgt amper de kans om na te denken over het voorstel, want zijn collega zegt dat hij bij een weigering de autoriteiten zal wijsmaken dat ze de diefstal samen beraamd hebben.

Fascinerend, maar dit is nog maar het begin van deze niet te klasseren film waarmee de Argentijn Rodrigo Moreno de kijker drie uur lang in de ban houdt. Het is uiteraard geen toeval dat Rámon en Morán anagrammen zijn. Hun levens verstrengelen en spiegelen zich. Rámon moet in de bank het hoofd bieden aan een toxische leidinggevende. Terwijl het verblijf in de gevangenis toch niet de vakantie is die Morán zich erbij had voorgesteld, met dank aan een bendeleider die hem het leven zuur maakt. Beide antagonisten worden vertolkt door dezelfde acteur.

Rodrigo Moreno

de Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. De Internationale Jury was onder de indruk van het unieke ritme en de heerlijke absurditeit van Moreno's entertainende langspeler. 

Los delincuentes

Al gedacht aan een voordelige 10-beurtenkaart? 

De makkelijkste manier om van de dinsdagfilm te genieten, doe je met de filmkaart! Een 10-beurtenkaart die je deelt met wie je wil. Je betaalt €60 voor 10 filmbeurten. Of je 10 keer alleen komt, of één keer met 9 vrienden, laten we aan jou over.

Bestel een filmkaart

Pers

★★★★
Een fris filmfresco dat je laat mee grijnzen en grienen met mannen van middelbare leeftijd, hun ambities, angsten en besognes. Vamos!
Knack Focus

★★★
De existentiele fabel over de onvoorspelbaarheid van het leven en hoe simplistisch onze concepten van geluk en vrijheid zijn, is een grote verrassing.
Vertigoweb.be

★★★
Rodrigo Moreno's aaneenschakeling van poëzie en grapjes is een bezinning over vrijheid.
De Standaard

★★★★
Een dwarse film, die desondanks heerlijk relaxed kabbelt als een riviertje in de vrije natuur.
VPRO

★★★★
Los delincuentes blijft voortdurend iets ongrijpbaars houden.
De Volkskrant

★★★★
Moreno is een meester; zijn beheersing van de filmtaal is indrukwekkend, onnadrukkelijk maar hypnotiserend.
NRC

Een van de mooiste films van het jaar.
De Filmkrant

★★★
Het bijwijlen absurde, zelfs kafkaëske Los delincuentes is een wonderbaarlijk verwarrend stukje cinema. Moreno slaagt erin om de tijd op een prachtige, schilderachtige manier te doen verglijden. 
De Morgen

 

Credits

Regie Rodrigo Moreno
Cast Daniel Elias, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino

Drama/avontuur - 2024 - Chili, Argentinië, Brazilië, Luxemburg -  189min/3u09 Spaans gesproken - tweetalig ondertiteld NL/FR - 

Titel The Delinquents / De criminelen 

Winnaar Beste Film - Grand Prix - Filmfestival Gent - Lees meer over deze prijs